Over het initiatief

Samen voor breedband, breedband voor iedereen.

De wereld om ons heen veranderd en ze verandert heel snel. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we thuis allemaal een grote analoge televisie hadden. In de jaren volgden de veranderingen in tv kijken elkaar in rap tempo op. Er kwam scherper beeld, door middel van digitale televisie, gevolgd door breedbeeld en tegenwoordig kunnen we onze favoriete programma’s en films met haarscherp in ‘Full HD’ beeld op televisies, tablets, smartphones en computers kijken. Deze ontwikkelingen hebben zich in een relatief korte tijd opgevolgd. Echter staan er nu al weer grote veranderingen op het gebied van televisie kijken aan te komen. De opvolger(s) van ‘Full HD’ televisie staat al in de startblokken. Er komen steeds meer (interactieve) tv diensten, zoals uitzendingen ‘live’ pauzeren en terugspoelen.

We worden ook steeds meer afhankelijker van de manier waarop we het Internet gebruiken. We zitten steeds vaker op sociale media zoals Facebook en Twitter en we delen stapels foto’s en video’s met vrienden en familie. Tegenwoordig regelen we al veel zaken via het Internet zoals bankzaken, verzekeringen, meterstanden doorgeven. E-mail is reeds ouderwets en veel mensen kopen tegenwoordig maar weinig meer in winkels en kopen al hun dagelijkse boodschappen, kleding, wit- en bruingoed, auto’s, vakanties en nog veel meer via het Internet.

Leerlingen van veel scholen werken al compleet digitaal, ze hebben alleen nog maar digitale schoolboeken, kunnen hun wiskunde- en taallessen terugkijken via het Internet en studenten volgen vanuit hun studeerkamer live colleges.

Ziekenhuizen en huisartsen houden digitale spreekuren, waarin de uitslag van onderzoeken met een patiënten besproken wordt, röntgenfoto’s bekijken of een specialist inschakelen voor advies. En wanneer u een ‘oudere’ bent en denkt: “Het zal mijn tijd wel duren”, moet ik u hierin tegenspreken. U heeft misschien straks wel hoogwaardig breedband meer nodig dan ooit. Doordat u op oudere leeftijd vaker niet in aanmerking komt voor een verzorging- of verpleeghuis, waardoor u een beroep moet doen op thuis- en mantelzorg, is zorg op afstand erg opkomend. Hierbij moet u denken aan zorg via beeldbellen, personenalarmering, videomonitoring. Alles wat hierboven beschreven staat lijkt toekomst, maar dit is in veel grote plaatsen reeds realiteit.

De provincie Drenthe ziet dat de buitengebieden in haar provincie achterop raken bij de rest van Nederland. Hierdoor is de provincie het project ‘Verbind Drenthe’ gestart. De Provincie Drenthe vindt het belangrijk dat al haar inwoners een hoogwaardige en toekomst vaste breedbandverbinding krijgen. Glasvezel is hierop het antwoord. Glasvezel is de nieuwste en snelste vorm van breedband waarop supersnel Internet, haarscherp tv beeld en (onbeperkt) bellen mogelijk is.

Veel bedrijven, instellingen en andere organisaties zien ook steeds meer de mogelijkheden van het (super snel)Internet.  Neem bijvoorbeeld internetbankieren, stilzwijgend is dit reeds onderdeel geworden van ons leven. Maar wat dacht u van bijvoorbeeld beeldbellen. Gebruikt u dit al? Het wordt namelijk  al heel veel gebruikt.  Dit zijn maar kleine voorbeelden over hoe het gebruik van het Internet en de maatschappij veranderd. De komende twee a drie jaar gaat bandbreedte (ver)gebruik ver viervoudigen.

Hoogwaardig breedband is nog niet overal in Drenthe beschikbaar. Vooral de buitengebieden zijn voor commerciële partijen niet interessant. Het initiatief voor snel internet moet daarom vanuit burgers en bedrijven komen. Een van deze initiatieven is ‘RAS op GLAS’: de organisatie die glasvezel wil aanleggen in Roderesch, Alteveer, Steenbergen en Nieuw-Roden. Doelstelling is in eigen beheer glasvezelkabel aan te leggen gefaciliteerd door en met ondersteuning van verbinddrenthe.nl, een initiatief van de Provincie Drenthe.

Video Sterk Midden Drenthe

Video Humberto Tan – Reggefibre